Дейна Томлінсон
Дейна Томлінсон, спеціаліст із годівлі, Zinpro Corporation

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

Тепловий стрес, який починає проявлятися при показниках температурно-вологісного індексу (THI) > 72, є проблемою, з якою більшість виробників молока стикаються щороку. Через те, що корови намагаються зберегти температуру тіла і залишатися в прохолоді, споживання сухої речовини та молочна продуктивність часто страждають. Вплив теплового стресу є накопичуваним, тобто корови можуть відновитися після одного випадку, але з часом повторні впливи теплового стресу забирають більше часу на відновлення і перешкоджають продуктивності та прибутковості. Правильно складений раціон є цінним інструментом, який допомагає пом'якшити наслідки теплового стресу для підтримки продуктивності стада.

Тепловий стрес становить загрозу для здоров'я рубця – саме через це часто знижується продуктивність стада. Коли організм корови намагається відвести тепло, потік крові відводиться від травного тракту і внутрішніх органів до шкіри, що сприяє більш ефективній тепловіддачі. Це впливає не лише на засвоєння поживних речовин, але й перенаправляє поживні речовини від ключових функцій, таких як відтворення та лактація, що може призвести до збільшення кількості днів сервіс періоду та зниження молочної продуктивності. Коли енергія перенаправляється з цих ключових функцій, стає важче підтримувати здоров'я і стан організму.

Типові реакції на вплив теплового стресу

  • Зменшення споживання корму
  • Зниження молочної продуктивності
  • Підвищена деградація м'язової тканини для задоволення вищих потреб у глюкозі
  • Погіршення стану організму
  • Підвищений ацидоз рубця
  • Синдром «дірявого кишківника» та запальні процеси
  • Погіршення репродуктивних показників

Heat-Stressed-Cow-blog
Схематичне зображення надане Лансом Баумгардом, Університет штату Айова

Організм корови, який зазнає впливу теплового стресу (THI > 72), не здатний мобілізувати жирову тканину для задоволення підвищених енергетичних потреб, на відміну від корів, що не зазнають теплового стресу. В цьому випадку організм корови під впливом теплового стресу катаболізує, або розщеплює м’язову тканину, щоб задовольнити підвищену потребу в глюкозі. Як наслідок, погіршення стану тіла виникає через втрату саме м'язової тканини, а не через зменшення жирових запасів, як це зазвичай буває, коли корови переживають стрес або мають від’ємний енергетичний баланс.

Програма годівлі Rumen First™ для подолання наслідків впливу теплового стресу

Внесення змін у вашу програму годівлі, щоб напряму живити мікробіом рубця, допоможе коровам краще задовільнити потребу в енергії та протеїні, щоб підтримувати продуктивність у спекотну погоду. Збільшення концентрації поживних речовин у раціоні здатне допомогти компенсувати зменшене споживання сухої речовини, але може призвести до збільшення тепла від травлення та підвищити ризик ацидозу рубця. В якості альтернативи можна зосередитися на безпосередньому живленні мікробів рубця леткими жирними кислотами з розгалуженим ланцюгом, також відомими як ізокислоти. Приділяючи основну увагу прямому живленню мікробів рубця, постачаючи основні поживні речовини у вигляді ізокислот, необхідно менше протеїну, що розщеплюється в рубці, і перетравність корму покращується. Ці переваги дозволяють ефективніше використовувати корм, збільшуючи кількість скоригованого за енергією молока. Завдяки цій стратегії годівлі ви можете забезпечити збереження продуктивності корів і зменшити витрати, захистивши свою прибутковість.

Zinpro® IsoFerm® - це унікальна суміш летких жирних кислот з розгалуженим ланцюгом, яка, з науково доведеною ефективністю, покращує функцію рубця шляхом безпосереднього живлення мікробіому, зокрема, мікроорганізмів, що перетравлюють клітковину. Численні дослідження показали переваги додавання ізокислот до раціону дійної молочної худоби. Покращуючи роботу рубця, Zinpro IsoFerm може допомогти зменшити негативні наслідки теплового стресу та захистити продуктивність влітку.

Три напрямки підтримки корів під час теплового стресу за допомогою Zinpro IsoFerm

Завдяки постачанню більшої кількості летких жирних кислот з розгалуженим ланцюгом, які корова також природним чином продукує в рубці, Zinpro IsoFerm збільшує ріст мікроорганізмів та перетравність клітковини, що призводить до підвищення рівня метаболізованого білка та глюкози в крові. Ці особливості компенсують негативні наслідки теплового стресу, про які йшлося вище, і допомагають коровам підтримувати виробництво молока та його компонентів протягом літніх місяців.

Як згадувалося раніше, однією з реакцій у корів на вплив теплового стресу є деградація м'язової тканини для використання в якості енергії. Zinpro IsoFerm збільшує синтез мікробного білка, що виробляється в рубці, що збільшує надходження обмінного білка, таким чином зменшуючи потребу в мобілізації м'язової тканини та більш ефективно задовольняючи енергетичні потреби. Завдяки тому, що корові не потрібно катаболізувати м'язи, зберігається здоровий стан організму, і він краще функціонує в періоди спекотної погоди та швидше відновлюється. Переваги від використання ізокислот для підтримки м'язової маси і загального стану організму були продемонстровані в дослідженні, проведеному в Університеті Пердью, і підтверджені численними польовими випробуваннями.

Використання Zinpro IsoFerm також підвищує рівень глюкози в крові. Це забезпечує легкодоступне джерело енергії для виробництва молока та відтворення, одночасно допомагаючи задовольнити підвищений попит на глюкозу з боку імунної системи. Ці висновки також були підтверджені дослідженням Університету Пердью.

Підсумовуючи, ізокислоти, що містяться в Zinpro IsoFerm, постійно демонструють збільшення росту мікроорганізмів в рубці і перетравності клітковини як в контрольованих дослідженнях, так і при застосуванні на фермах. Коли бактерії рубця отримують необхідні їм специфічні ізокислоти, вони здатні більш ефективно розщеплювати клітковину, що знижує температуру ферментації в рубці. Знижуючи температуру ферментації, знижується загальний негативний вплив теплового стресу на корову, що дозволяє їй досягти більш високого рівня продуктивності, ніж зазвичай очікується при підвищеній температурі навколишнього середовища.

Починати введення ізокислот слід ще до настання спекотної погоди

Використання Zinpro IsoFerm до настання теплового стресу підготовлює корів до кращої реакції на підвищення температури. Забезпечуючи бактерії рубця необхідними поживними речовинами для росту мікроорганізмів, корови можуть покращити виробництво та використання енергії, запобігаючи характерному зменшенню споживання сухої речовини, об'єму молока та його компонентів. Ви можете дізнатися більше про принцип дії, переглянувши це відео.

Добре відомо, що рубець є самодостатньою екосистемою, і для досягнення максимальної продуктивності молочної корови за ним потрібно належним чином доглядати та живити. Оскільки мікрофлора рубця – це екосистема мікроорганізмів, що ферментують цукор, крохмаль і клітковину, необхідно починати додавати Zinpro IsoFerm до раціону за кілька тижнів до умовного настання температурного стресу, щоб рубець міг належним чином адаптуватися. В ідеалі, корови повинні починати отримувати Zinpro IsoFerm у транзитний період, коли покращена ферментація клітковини дозволяє новотільній корові покращити продуктивність та підготуватися до більш успішної лактації. Починаючи давати Zinpro Isoferm в транзитний період та продовжуючи впродовж всього періоду лактації, все поголів’я буде підготоване до спекотної погоди та захистить продуктивність і прибутковість влітку.

Захистіть продуктивність вашого поголів’я влітку з допомогою Zinpro Isoferm

Внесення змін у вашу програму годівлі, щоб напряму живити мікробіом рубця, допоможе коровам краще задовільнити потребу в енергії та протеїні, щоб підтримувати продуктивність у спекотну погоду. Збільшення концентрації поживних речовин у раціоні здатне допомогти компенсувати зменшене споживання сухої речовини, але може призвести до збільшення тепла від травлення та підвищити ризик ацидозу рубця. В якості альтернативи можна зосередитися на безпосередньому живленні мікробів рубця леткими жирними кислотами з розгалуженим ланцюгом, також відомими як ізокислоти. Приділяючи основну увагу прямому живленню мікробів рубця, постачаючи основні поживні речовини у вигляді ізокислот, необхідно менше протеїну, що розщеплюється в рубці, і перетравність корму покращується. Ці переваги дозволяють ефективніше використовувати корм, збільшуючи кількість скоригованого за енергією молока. Завдяки цій стратегії годівлі ви можете забезпечити збереження продуктивності корів і зменшити витрати, захистивши свою прибутковість.

Бажаєте знизити вплив теплового стресу на продуктивність та прибутковість молочного поголів’я? Запитайте представника компанії Zinpro чи можна використовувати Zinpro Isoferm з раціоном на вашому господарстві і чи зможе він стати невід’ємною частиною високої продуктивності, ефективності та прибутковості в періоди теплового стресу. Щоб дізнатися більше про переваги Zinpro Isoferm, завітайте на сторінку продукту.