[widget id="bcn_widget-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]
Алісса Корнелісон
Алісса Корнелісон, доктор медичних наук

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

У свинарстві антибіотики використовуються з метою стимуляції росту та профілактики і лікування захворювань. Існує також дві основні причини, чому виробники свинини зменшують використання антибіотиків: щоб відповідати вимогам законодавства по обмеженню використання антибіотиків, а також задоволення попиту споживачів на м’ясо, вирощене без антибіотиків.

У минулому виробники свинини використовували антибіотики у субтерапевтичних дозах для того, щоб знизити загальне бактеріальне навантаження на тварин. На одному рівні з перевагами у вигляді зменшення падежу та захворюваності, неочікуваною вигодою стало покращення показників росту.

Дізнайтеся більше: Найкращі світові практики виробництва тваринницької продукції без антибіотиків

Наприклад, Директива про ветеринарні корми, яка набула чинності в Сполучених Штатах Америки у 2017 році, передбачає, що антибіотики, які є важливими з медичної точки зору для людини, не можуть використовуватися в раціонах тварин у субтерапевтичних дозах. Директива про ветеринарні корми покликана допомогти зменшити зростаючу загрозу антибіотикорезистентності у людей і тварин.

На використання антибіотиків також вплинув попит на продукти зі свинини без антибіотиків, оскільки певний сегмент споживачів готовий платити вищу ціну за м'ясо без антибіотиків.

Оскільки використання антибіотиків у свинарстві продовжує зменшуватися, виробники спостерігають відчутне зниження показників росту та збільшення кількості захворювань та інших проблем зі здоров'ям тварин. Деякі ендемічні бактеріальні захворювання, які раніше були під контролем, знову починають з'являтися. Приміром, Lawsonia intracellularis зазвичай вважається хворобою свиней на початковій та середній стадії відгодівлі. Але зі зменшенням або повною відмовою від використання деяких видів антибіотиків, раніше доступних для використання у свинарстві, виробники починають спостерігати, як ця хвороба повертається в репродуктори.

Антибіотики для свиней все ще використовуються у тваринництві

Хоча виробники свинини почали все менше використовувати антибіотики у виробництві після впровадження Директиви про ветеринарні корми, терапевтичні дози все ще використовуються для боротьби з конкретними патогенами на певних етапах виробництва. Вони також використовуються для лікування свиней, коли вони заражаються певною хворобою, особливо під час стресу.

У традиційних технологіях виробництва, наприклад, виробники використовують терапевтичні рівні антибіотиків у маточнику та під час відлучення, щоб запобігти хворобам, спричиненим стресом під час відлучення. Використовуючи технології виробництва без антибіотиків, якщо виробник змушений застосувати антибіотики для лікування хворої свині, він переведе цю свиню на традиційне виробництво і не зможе продати її як м'ясо, що не містить антибіотиків.

П'ять порад для більш раціонального використання антибіотиків у свинарстві

Хоча терапевтичні дози антибіотиків все ще слід використовувати, коли це необхідно для здоров'я ваших свиней, у ваших інтересах також може бути обмеження використання антибіотиків, наскільки це можливо. Ось п'ять порад для обмеження використання антибіотиків в свинарстві:

  1. Забезпечте належний біозахист тварин. Переконайтеся, що належним чином миються, стерилізуються та просушуються свинарники після того, як група свиней покидає його, і перед тим, як заселити наступну групу. Це допоможе уникнути впливу на нових свиней бактерій і патогенів, з якими вони ще не стикалися. Необхідно забезпечити формування груп тварин за станом здоров'я. Здорові свині переміщуються із маточників у приміщення відлучення/дорощування до здорових, а тварини із ознаками захворювань необхідно відокремити.
  2. Належне управління біобезпекою кормів та транспортних засобів. Переконайтеся, що корми не є засобом передачі хвороби у ваше господарство. Деякі спалахи захворювань були спричинені критичними ситуаціями, такими як доставка кормів у вихідні з вантажівок, що прибули з маточника або відгодівельного майданчика, де була присутня певна хвороба.
  3. Забезпечте комфортні умови для тварин. Перекойтесь, що на майданчику забезпечена належна вентиляція, притік свіжого повітря і стабільна температура щоб підтримувати нормальну внутрішню температуру тварин і обмежити вплив теплового стресу.
  4. Дотримуйтесь програми вакцинації. Перевірте, чи відповідають ваші протоколи вакцинації рекомендаціям та чи здійснюються вони вчасно.
  5. Складання раціонів з використанням високоефективних мікроелементних комплексів. Добре збалансований, високоякісний раціон допоможе попередити появу деяких проблем. Додаючи до раціону цинк з високоефективного амінокислотного комплексу, разом із оксидом цинку та сульфатом міді, допоможе організму тварини забезпечити швидку та потужну імунну відповідь на нові загрози. Це, в свою чергу, сприятиме покращенню росту та продуктивності за відсутності антибіотиків. Виробникам рекомендується додавати в раціон 50 ppm цинку з Zinpro® Availa® Zn як часткову заміну неорганічних мікроелементів у вашій програмі годівлі свиней.

Покращуйте здоров'я свиней, зменшуйте використання антибіотиків у свинарстві

Щоб дізнатися більше про те, коли слід використовувати антибіотики під час лікування свиней і як їх застосовувати, проконсультуйтеся зі своїм ветеринаром.

Для отримання додаткової інформації про те, як Zinpro® Performance Minerals®. може покращити імунітет ваших свиней та покращити ріст і продуктивність у технології виробництва без антибіотиків, зв'яжіться з вашим представником Zinpro вже сьогодні.

[widget id="synved_social_follow-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]