Дейна Томлінсон
Д-р Дейна Томлінсон

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

«Розщеплення клітковини – це основний фактор, який впливає на ефективність годівлі, ріст продуктивності поголів’я, економічні показники та екологічну безпеку при виробництві молока. За останні роки було досягнуто значного прогресу в розумінні тієї надважливої ролі для корів, яку відіграють леткі жирні кислоти з розгалуженим ланцюгом, також відомі як «ізокислоти», у розщепленні клітковини з кормів. В певних умовах природний розклад протеїну в рубці не завжди забезпечує необхідний рівень ізокислот. В таких умовах є підстава для додаткового введення ізокислот в раціон для покращення розщеплення клітковини та показники продуктивності.»

В сучасних ринкових умовах підприємствам молочної галузі як ніколи важливо виробляти більше, витрачаючи менше коштів. Обов’язковими характеристиками поголів’я і технологічних процесів є продуктивність та рентабельність, а також піклування про навколишнє середовище. Однією з унікальних особливостей організму молочних корів є можливість переробляти неперетравну для людини клітковину в молоко шляхом складного процесу ферментації. Сучасні високопродуктивні молочні корови потребують поєднання неперетравних для людини кормів та ферментованих вуглеводів, щоб розкрити свій потенціал продуктивності та давати молоко для населення. Приділяючи більше уваги роботі рубця та засвоюваності вуглеводів, молочна галузь може досягти більшої продуктивності при менших витратах. Активне розщеплення клітковини є запорукою росту продуктивності корів за рахунок забезпечення бактерій рубця, які розщеплюють клітковину, достатньою кількістю необхідних поживних речовин.

Роль ЛЖК з розгалуженим ланцюгом в розщеплені клітковини

В першу чергу треба зрозуміти, як працює рубець. Багато спеціалістів з годівлі впевнені, що знають про нього абсолютно все, хоча все ще з’являються нові дані. Як відомо при перетравлюванні кормів бактерії які можуть ферментувати клітковину виробляють ЛЖК і мікробний білок, які потім використовуються організмом корови для підтримки молочної продуктивності, поповнення запасів енергії та/або забезпечення внутрішньоутробного живлення зростаючого плоду.

А чи відомо, що для завершення протеолізу – процесу розпаду протеїну, що розщеплюється в рубці (ПРР) з метою вивільнення пептидів та амінокислот, зокрема і з розгалуженим ланцюгом, бактеріям, що розщеплюють клітковину, також необхідні амілолітичні або розщеплюючі крохмаль і цукру бактерії. У подальшому ті ж амілолітичні бактерії здійснюють дезамінування та декарбоксилювання амінокислот з розгалуженим ланцюгом (видалення аміно- та карбоксильної груп) з утворенням ЛЖК з розгалуженим ланцюгом. Іншими словами, під час складного процесу в рубці проходить розклад ПРР та подальше утворення ЛЖК з розгалуженим ланцюгом, які необхідні бактеріям рубця для розщеплення клітковини. Ізокислоти утворюються при розщепленні в рубці амінокислот з розгалуженим ланцюгом (лейцину, ізолейцину та валіну), які містяться в кормах багатих на ПРР (соя, рапс, та соняшниковому шроті). Після цього амілолітичні та бактерії, що розщеплюють клітковину, використовують ЛЖК з розгалуженим ланцюгом для синтезу мікробного білка.

Ізокислоти слугують джерелом вуглеводів, котрі одночасно з легкозасвоюваним протеїном використовується для отримання мікробного білка та енергії, які вкрай необхідні для вироблення молока у корів. Активне утворення ЛЖК з розгалуженим ланцюгом в рубці корів призводить до такого ж активного розщеплення структурних та неструктурних вуглеводів з кормів. Завдяки цьому покращується ефективність вироблення енергії та мікробного білка мікрофлорою рубця. Цей процес відбувається в лівій частині рубця, як зображено на малюнку. Проте варто зазначити, що зазвичай цей процес лише частково забезпечує необхідний для корови рівень ЛЖК з розгалуженим ланцюгом.

IsoFerm_tech

Які ж умови годівлі погіршують вироблення ізокислот ?

За певних умов в годівлі можливе недостатнє вироблення ізокислот, необхідних мікрофлорі рубця та зокрема бактеріям, що розщеплюють клітковину. До таких умов належать:

  • раціони з низьким рівнем протеїну, для яких властивий брак розщеплюваного в рубці протеїну, що пояснюється дефіцитом ЛЖК з розгалуженим ланцюгом;
  • дрібно посічені основні корми, волога кормосуміш, нестача крохмалю та цукрів, що в цілому обмежує процес протеолізу через швидке проходження хімусу крізь рубець або недостатню кількість бактерій;
  • раціони з високим вмістом ферментованих вуглеводів, які сприяють росту бактерій, що розщеплюють крохмаль та цукри, і які будуть конкурувати з бактеріями, що розщеплюють клітковину за ЛЖК з розгалуженим ланцюгом.

«Завдяки спрямованій годівлі рубцевої мікрофлори можливо збільшити об’єм скорегованого за енергією молока, зменшити споживання сухої речовини та підвищити ефективність годівлі. Висока ефективність годівлі сприяє підвищенню продуктивності корів при менших витратах, забезпечуючи більш повне засвоєння поживних речовин, піклування про навколишнє середовище та збільшення потенційного прибутку. Завдяки цьому виробництво стає більш екологічно безпечним, максимально окупаються витрати на раціон, зростають рентабельність і продуктивність поголів’я".

Процес утворення ЛЖК з розгалуженим ланцюгом є доволі витратним, оскільки вимагає надходження значної кількості дорогого ПРР. Врахуючи швидкий прохід хімуса через ШКТ, як це зазвичай буває у високопродуктивних корів з підвищеним споживанням корму, ПРР знаходиться в рубці не довго і бактерії рубця недоотримують більшу його частину для завершення протеолізу. Неможливість забезпечити достатню кількість ізокислот може привести до зменшення синтезу мікробного білка та розщеплення клітковини, оскільки дефіцит таких ізокислот обмежує ріст бактерій, що розщеплюють клітковину. Наслідком стає низька ефективність засвоєння азоту, недостатнє вироблення мікробного білка і погане перетравлення грубих кормів.

Рішення є! Введення в раціон ЛЖК з розгалуженим ланцюгом

Вибір комплексу Zinpro® IsoFerm®, який містить ізокислоти, та його введення безпосередньо в корми є більш вигідним у порівнянні з окремим використанням ПРР. Zinpro IsoFerm – це суміш летких жирних кислот з розгалуженим ланцюгом, які доведено поліпшують роботу рубця за рахунок спрямованого живлення його мікрофлори. За результатами численних досліджень доведено користь від використання ізокислот в раціонах дійних корів. Як показано в правій частині рубця на рис. 1, Zinpro IsoFerm забезпечує спрямоване живлення бактерій, що перетравлюють клітковину, що дозволяє виключити проміжні етапи, підвищити продуктивність протеолізу й тим самим покращити ефективність розщеплення клітковини. Використання комплексу дає змогу компенсувати дефіцит необхідних поживних речовин, виникаючий за певних умов годівлі, які призводять до недостатнього вироблення ЛЖК з розгалуженим ланцюгом.

Завдяки спрямованому живленню рубцевої мікрофлори можливо збільшити об’єм скоригованого за енергією молока, зменшити споживання сухої речовини та покращити ефективність годівлі. Висока ефективність годівлі сприяє покращенню продуктивності корів за менших витрат, забезпечуючи більш повне засвоєння поживних речовин, піклування про навколишнє середовище та зростання потенційного прибутку. Як результат, виробництво стає більш екологічно безпечним, максимально окуповуються витрати на раціон, збільшується рентабельність та продуктивність поголів’я.

Рішення є! Введення в раціон ЛЖК з розгалуженим ланцюгом

Вибір комплексу Zinpro® IsoFerm®, який містить ізокислоти, та його введення безпосередньо в корми є більш вигідним у порівнянні з окремим використанням ПРР. Zinpro IsoFerm – це суміш летких жирних кислот з розгалуженим ланцюгом, які доведено поліпшують роботу рубця за рахунок спрямованого живлення його мікрофлори. За результатами численних досліджень доведено користь від використання ізокислот в раціонах дійних корів. Як показано в правій частині рубця на рис. 1, Zinpro IsoFerm забезпечує спрямоване живлення бактерій, що перетравлюють клітковину, що дозволяє виключити проміжні етапи, підвищити продуктивність протеолізу й тим самим покращити ефективність розщеплення клітковини. Використання комплексу дає змогу компенсувати дефіцит необхідних поживних речовин, виникаючий за певних умов годівлі, які призводять до недостатнього вироблення ЛЖК з розгалуженим ланцюгом.

Завдяки спрямованому живленню рубцевої мікрофлори можливо збільшити об’єм скоригованого за енергією молока, зменшити споживання сухої речовини та покращити ефективність годівлі. Висока ефективність годівлі сприяє покращенню продуктивності корів за менших витрат, забезпечуючи більш повне засвоєння поживних речовин, піклування про навколишнє середовище та зростання потенційного прибутку. Як результат, виробництво стає більш екологічно безпечним, максимально окуповуються витрати на раціон, збільшується рентабельність та продуктивність поголів’я.

Які можна зробити висновки?

Наша галузь має зосередитись на ефективному розщепленні клітковини як головному факторі, який впливає на ефективність годівлі, продуктивність тварин та рентабельність господарства. Леткі жирні кислоти з розгалуженим ланцюгом (ізокислоти) відіграють важливу роль в покращенні можливості бактерій рубця ефективно розщеплювати грубі корми та продукти переробки в необхідні для вироблення молока поживні речовини. Це складний процес, і при деяких умовах годівлі його ефективність зменшується, що призводить до недостатнього синтезу ізокислот в організмі корови.

Завдяки новій технології у спеціалістів з годівлі з’явилась можливість вирішити проблему нестачі ЛЖК з розгалуженим ланцюгом шляхом безпосереднього вводу їх в корми та повністю забезпечити потребу бактерій, що розщеплюють клітковину. Дане інноваційне рішення поряд із заготівлею високоякісних грубих кормів приносить користь не тільки тваринам, але й молочним господарствам та навколишньому середовищу.