[widget id="bcn_widget-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]
Хью МакКонохі
Д-р Хью МакКонохі, спеціаліст із годівлі молочної худоби, міжнародний відділ технічної підтримки Zinpro Corporation

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

Протягом останніх 10 років компанія Zinpro® досліджувала потенційні можливості годівлі молочних корів ізокислотами для покращення роботи рубця та підвищення продуктивності тварин. Кульмінацією цих досліджень став запуск Zinpro® IsoFerm®, інноваційного продукту, який змінює правила гри в управлінні ефективністю та дохідністю молочної ферми.

Розуміння важливості втрати живої ваги на ранній стадії лактації

Кожен фахівець з годівлі, ветеринар і керівник молочної ферми розуміє, що втрата ваги на початку лактації неминуча. Однак ступінь втрати ваги та здатність корови адаптуватися до метаболічних змін від періоду сухостою та тільності до періоду лактації визначає успіх самої лактації, наступного репродуктивного циклу та довголіття корови. Особливо важливим аспектом адаптації на початку лактації є те, що втрата ваги відбувається за рахунок мобілізації як м'язів, так і жиру.

На зміну товщини м'язової тканини впливає обсяг негативного енергетичного балансу, що також пов'язаний із захворюваністю на хвороби перехідного періоду. У післяотільний період корови можуть мобілізувати до 35%, або навіть більше енергії з м'язових тканин для підтримки лактації. Виснаження м'язів зазвичай відбувається протягом перших трьох тижнів лактації і часто сприймається як втрата жиру. Мобілізація жирової тканини, однак, може тривати і після цього раннього періоду лактації.

Проблема, пов'язана з мобілізацією лише жирових запасів для забезпечення енергетичних потреб, полягає в тому, що печінка може перевантажуватися і не справлятися із своїми функціями, що призводить до жирової дистрофії печінки та кетозу. Мобілізація м'язової тканини дозволяє використовувати білки як джерело енергії (глюкоза) і забезпечує постачання амінокислот, необхідних для підтримки лактації та імунної системи – особливо в період, коли споживання сухої речовини занадто низьке, щоб відповідати потребам організму.

Роль ізокислот в годівлі молочної худоби

Леткі жирні кислоти з розгалуженим ланцюгом (ЛЖК з розгалуженим ланцюгом або ізокислоти) природним чином виробляються в рубці бактеріями, що перетравлюють крохмаль і цукор, у процесі природної ферментації розщеплюваного в рубці протеїну (РРП). Ізокислоти є важливими поживними речовинами, необхідними бактеріям, що перетравлюють клітковину, які використовують їх для виробництва мікробного протеїну та енергії, необхідних корові для продуктивних цілей.

Дослідження, проведені спільно з Університетом штату Огайо та іншими установами, показали, що за певних умов годівлі недостатня кількість ізокислот у раціоні не дозволяє целюлозолітичним бактеріям повністю реалізувати свій потенціал у перетравленні клітковини та синтезі мікробного протеїну. Додавання ізокислот до раціонів з дефіцитом ізокислот показало збільшення перетравності нейтрально детергентної клітковини, синтезу мікробного протеїну та надоїв.

Як ізокислоти впливають на метаболізм

Окрім зміни рівня протеїну в раціоні на пізніх термінах тільності, дослідники також вивчали здатність ізокислот впливати на метаболізм під час транзитного періоду. Ізокислоти є не лише важливими поживними речовинами для бактерій, що перетравлюють клітковину, але й безпосередньо всмоктуються з кишківника та утилізуються печінкою самої тварини.

У нещодавньому дослідженні, проведеному в Університеті Пердью, багатотільних корів розділили на групи з добре розвиненими та слабо розвиненими м’язами на основі глибини найдовшого м'яза спини або верхнього очного м'яза. Корови зі слабо розвиненими м’язами відрізнялися тим, як вони адаптувалися до від’ємного енергетичного балансу на початку лактації. У них був вищий рівень неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК) і нижчий рівень глюкози в крові. У корів з високим показником м'язової маси все було навпаки. Додавання ізокислот в раціон протягом останніх 42 днів сухостійного періоду змінило цю ситуацію. У корів з низькою м'язовою масою знизився рівень НЕЖК і підвищився рівень глюкози в крові. Значимість цієї зміни можна побачити в позитивній реакції на кількість молока. Загалом, корови з слабо розвиненими м’язами виробляли менше молока, ніж корови з добре розвиненими м’язами. Однак, коли вони отримували з раціоном ізокислоти перед отеленням, деякі втрати молока були компенсовані.

Корови з високим рівнем м'язової маси виробляли значно більше молока, коли їм додавали ізокислоти в раціон, що корелюється з підвищенням рівня глюкози в організмі. Попередні дослідження ізокислот показали, що вони позитивно впливають на метаболічний статус корів, що в свою чергу покращує молочну продуктивність.

Загалом, додавання в раціон коровам ізокислот у сухостійний період допоможе зменшити втрату маси тіла, підвищити рівень глюкози в крові та знизити концентрацію ß-гідроксибутирату, що призводить до покращення стану в транзитний період, а також сприятливо впливає на надої на початку лактації. Ці метаболічні ефекти були підтверджені в польових умовах з використанням Zinpro IsoFerm, де стан корів в транзитний період покращився, а частота випадків кетозу знизилася до 80%.

Які переваги можна отримати від додавання Zinpro IsoFerm в раціон корів транзитного періоду

Zinpro IsoFerm - це значний крок вперед у годівлі корів у транзитному періоді. Цей інноваційний продукт є запатентованою сумішшю ізокислот, яка безпосередньо живить мікроби рубця, що перетравлюють клітковину, для подолання дефіциту ЛЖК з розгалуженим ланцюгом, який може існувати в раціоні. По суті, включення Zinpro IsoFerm до раціону молочних корів допомагає повністю задовольнити потребу корів у ізокислотах, що призводить до зменшення втрати ваги корови, покращення функції печінки, зменшення кількості метаболічних проблем та збільшення виробництва молока.

ZinproIsoFerm_Benefits

З практичної точки зору, включення Zinpro IsoFerm до раціону сухостійних корів може полегшити транзитний період для всіх корів, покращуючи функцію рубця та загальну метаболічну адаптацію на початку лактації, що потенційно подовжує їх продуктивний життєвий цикл. Покращення тривалості життя позитивно впливає на вуглецевий слід, тоді як подальше підвищення надоїв за рахунок додавання в раціон Zinpro IsoFerm протягом усієї лактації забезпечує додаткове підвищення ефективності та прибутковості в перерахунку на витрати на корми.

Завдяки вирішенню основних проблем цього критичного періоду, Zinpro IsoFerm дає можливість виробникам молока та спеціалістам з годівлі покращити здоров'я, продуктивність та довголіття своїх стад.

Для отримання більш детальної інформації про переваги Zinpro IsoFerm та застосування у транзитний період, Zinpro надає широкі ресурси та експертну підтримку, щоб допомогти молочним фермерам орієнтуватися в новітніх технологіях годівлі. Відвідайте сторінку www.zinpro.ua/isoferm-zinpro/, щоб дізнатися більше.

[widget id="synved_social_follow-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]