[widget id="bcn_widget-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]
Штефан Лангер
Доктор Штефан Лангер

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

Раніше ми розглянули як заборона на використання оксиду цинку змінює підхід до управління здоров'ям свиней а також як підтримати здоров’я поросят-відлученців після відмови від оксиду цинку.

Галузь свинарства продовжує стикатися з проблемою втрати технологій, які протягом багатьох років допомагали нам покращувати ефективність виробництва свинини. Одним із таких ресурсів є використання фармакологічних доз оксиду цинку – 2 000 ppm або вище – для зменшення діареї у поросят. Починаючи з червня 2022 року, використання оксиду цинку у високих концентраціях було заборонено по всьому Європейському Союзу (ЄС). У Франції заборона набула чинності в січні 2021 року. Тож ми, як галузь, повинні продовжувати шукати альтернативні методи боротьби та профілактики бактеріальних інфекцій у поголів’ї свиней.

Zn_oxide_ban_table2

Відкриваємо альтернативні оксиду цинку рішення для підтримки продуктивності росту тварин

Наш досвід і відданість справі відповідального виробництва свинини вже привели нас до впровадження інноваційних рішень для вирішення цієї проблеми. Деякі з них ми згадували в нашій попередній статті про альтернативи використанню оксиду цинку, зокрема:

  • Додавання спеціальних ферментів
  • Зменшення кількості протеїну та балансування амінокислот в раціоні
  • Використання інертної клітковини
  • Підкислення корму

Ще один спосіб який може допомогти у боротьбі з бактеріальними інфекціями та діареєю в поголів’ї – це додавання органічного цинку з комплексу Zinpro® Availa® Zn. Він має більшу біологічну доступність ніж неорганічні джерела, такі як оксид цинку, і є дієвим засобом для зміцнення щільних міжклітинних з’єднань, цілісність кишківника та імунітету поросят. Як наслідок, це призводить до зменшення діареї у поросят, навіть при використанні не великих доз цинку.

Відкриваємо альтернативні оксиду цинку рішення для підтримки продуктивності росту тварин

Численні дослідження продемонстрували ефективність Zinpro Availa Zn як частину стратегії, спрямованої на зменшення потреби у високих дозах оксиду цинку. На одній з фермі в Данії ветеринарний лікар провів аналогічне порівняння трьох груп свиней, які отримували раціон з високим вмістом оксиду цинку (2 500 ppm), раціон з 100 ppm оксиду цинку та раціон з 250 ppm цинку з Zinpro Availa Zn. Як і очікувалося, раціон з найвищим вмістом оксиду цинку мав найбільший вплив, зменшивши кількість випадків діареї більш ніж на 80% порівняно з раціоном, що містив 100 ppm оксиду цинку. Але раціон з Zinpro Availa Zn, навіть при вмісті лише однієї десятої частини цинку від максимального рівня, скоротив кількість випадків діареї на 50% порівняно з раціоном зі 100 ppm оксиду цинку.

Zn_oxide_ban_table1

На іншій фермі поросятам давали корми зі спеціальною рецептурою, яка включала або оксид цинку у високих (2 500 ppm) чи низьких (100 ppm) концентраціях, або цинк із Zinpro Availa Zn у низьких концентраціях (110 ppm). Свині, яким згодовували корм з вмістом Zinpro Availa Zn, мали подібні показники росту, коефіцієнт конверсії корму та кількість випадків діареї, як і свині, яким згодовували раціони з фармакологічними дозами оксиду цинку.

Ці два приклади показують, що доповнення раціону поросят цинком з Zinpro Availa Zn може допомогти зменшити діарею та бути важливою частиною комплексного рішення, щоб зробити високі дози оксиду цинку непотрібними у виробництві свинини.

Надзвичайно важливо підготувати альтернативні оксиду цинку методи запобігання діареї у поросят

Заборона оксиду цинку в ЄС у 2022 році може вплинути на майбутнє регулювання в інших регіонах світу. Тому виробники свинини, як і ви, повинні знайти нові, інноваційні способи боротьби з діареєю у поросят.

Діарею у поросят можна взяти під контроль за допомогою суворих протоколів управління та біобезпеки, належних процедур прибирання та відповідного контролю навколишнього середовища. Однак, навіть за умови застосування всіх цих практик, нам все одно потрібно покращувати здоров'я поголів'я, запобігаючи бактеріальним інфекціям та підвищуючи імунну стійкість за допомогою ефективної програми годівлі, яка включає в себе Zinpro® Performance Minerals®.

Наша галузь продовжує шукати альтернативні способи підвищення цілісності кишківника та зменшення ризику виникнення діареї у поросят без використання високих доз оксиду цинку. Додавати цинк до раціону свиней – це завжди гарна ідея, але найкращий результат ви отримаєте, використовуючи цинк з комплексу Zinpro Availa Zn.

Щоб дізнатися більше про те, як нормативні вимоги до використання оксиду цинку можуть вплинути на ваше виробництво свинини, а також про переваги Zinpro Availa Zn, зв'яжіться з вашим представником Zinpro вже сьогодні.

[widget id="synved_social_follow-2"]
[widget id="synved_social_follow-2"]