Штефан Лангер
Доктор Штефан Лангер

Переклад та адаптація: Михайло Бойко, ТОВ «Зінпро Україна»

Використання фармакологічних доз оксиду цинку - 2 000 грамів на тонну або вище - вже давно вважається дієвим рішенням для боротьби з бактеріальними інфекціями та діареєю у відлучених поросят.

Однак, починаючи з червня 2022 року, використання оксиду цинку у фармакологічних дозах було заборонено на всій території Європейського Союзу (ЄС). У Франції заборона почала діяти вже в січні 2021 року. Відтак таким же виробникам свиней, як і ви, довелося шукати альтернативні методи боротьби з бактеріальними інфекціями у своїх господарствах.

Раніше ми писали про те, як заборона на використання оксиду цинку змінює підхід до управління здоров’ям поголів’я свиней, ми розглянули деякі практичні поради з утримання, які дозволять вам підготуватися до заборони оксиду цинку, а потім продовжити роботу в умовах цієї заборони. Разом ми розглянемо деякі з варіантів, як ви можете зменшити ризик бактеріальних інфекцій через зміну рецептури кормів. Ці рішення включають додавання специфічних ферментів, зменшення кількості протеїну в раціоні, включаючи інертну клітковину та використання підкислювачів корму.

Додавання спеціальних ферментів в корми для поросят-відлученців

Оскільки щойно відлучені поросята мають досить маленьку і слаборозвинену систему травлення, вони, як правило, отримують користь від додавання ферментів для поліпшення перетравлення поживних речовин. Існує великий вибір ферментів для конкретних вуглеводів, ліпідів і білків. Крім того, використання фітаз, часто в надмірних дозах (в 3-4 рази більше стандартних рекомендацій), широко застосовується в кормах для поросят після відлучення. Це надає можливість ще більше зменшити додавання цинку, оскільки додатковий цинк вивільняється при утворені зв’язку з фітиновою кислотою, яка зазвичай не перетравлюється організмом свиней.

Зменшення кількості білка в раціонах відлученців з метою зниження кількості оксиду цинку

Багато амінокислот, що входять до складу білків, є важливими поживними речовинами для відлучених поросят. Включення високого рівня білків в раціон відлучених поросят збільшує середньодобові прирости, але може бути шкідливим для здоров’я кишківника, особливо якщо джерела протеїну не є добре засвоюваними. Це пов’язано з тим, що будь-який неперетравлений білок стає їжею для шкідливих бактерій у нижніх відділах шлунково-кишкового тракту і може збільшити ризик виникнення інфекцій та діареї, особливо при відмові від використання фармакологічних доз оксиду цинку.

Нещодавнє дослідження, опубліковане Данським центром досліджень в області свинарства SEGES у 2019 році, показало, що можна знизити ризик виникнення шлунково-кишкових розладів у поросят, зменшивши кількість протеїну в їхньому раціоні на 3-4 відсоткові пункти. Ви можете зробити це – без шкоди для показників росту – шляхом додавання до складу корму кількох вільних функціональних амінокислот, таких як розгалужені амінокислоти та триптофан.

Кормові білки складаються з багатьох різних амінокислот. Деякі з яких не є необхідними для здоров’я та продуктивності поросят, а їх надлишок може призвести до дисбалансу. Крім того, пропорції амінокислот у кормовому білку можуть не відповідати пропорціям, необхідним поросятам для оптимального здоров’я та росту. Збалансування амінокислотного складу раціону повністю засвоюваними вільними (синтетичними) амінокислотами та зменшення загальної кількості білку в раціоні може обмежити ріст шкідливих бактерій, тим самим знижуючи ризик інфікування. Оптимальний баланс амінокислот також дозволяє зменшити екскрецію азоту і підтримати більш стійке та екологічне виробництво свинини.

Поліпшення травлення поросят-відлученців за допомогою підкислювачів корму

Приблизно на момент відлучення у молодих поросят травна система ще не повністю сформована, тому їхня здатність перетравлювати корм все ще залишається обмеженою. Оптимальний рівень рН шлунку для найбільш ефективної роботи пепсину - найважливішого ферменту, що перетравлює білок - знаходиться в межах 2-3,5. Але ми розуміємо, що відлучені поросята мають обмежену здатність виробляти достатню кількість соляної кислоти, щоб підтримувати рівень рН в межах цього діапазону.

Просте додавання соляної кислоти не є доцільним варіантом для покращення травлення, оскільки вона є дуже агресивною, складною у використанні та може пошкодити обладнання. Розвиток технології виробництва кормів для свиней дозволяє покращити підкислення шляхом додавання до раціону органічних і неорганічних кислот або їхніх солей. Підкислення має дві переваги:

  1. Допомагає тримати під контролем рівень рН шлунку, покращуючи засвоєння поживних речовин.
  2. Ці кислоти допомагають зменшити ріст патогенних бактерій і знизити ризик діареї. Це робить підкислення ще одним способом позбутися необхідності використання фармакологічних доз оксиду цинку в раціонах поросят.

Зменшення кількості вапняку в кормі для поросят, наскільки це можливо, також може допомогти поліпшити підкислення, оскільки вапняк допомагає підняти рівень рН шлунку поросят. Ви можете зробити це, замінивши вапняк органічними кислотами на основі кальцію.

Білок також має неймовірну здатність буферизувати кислоту. Зменшення кількості білка в раціоні, як я вже згадував раніше, є ще одним способом покращити кислотність.

Зменшення кількості оксиду цинку та використання органічних мікроелементів допоможе поросятам у процесі відлучення

Застосування оксиду цинку у фармакологічних дозах вже давно є простим та економічно ефективним рішенням для виробників свиней для запобігання поширеності бактеріальних інфекцій та діареї у відлучених поросят. Але після введення обмежень на використання оксиду цинку необхідно продовжувати шукати нові способи складання раціонів для поросят, щоб вони стали частиною комплексного рішення для попередження цих проблем. До таких способів можна віднести зменшення кількості протеїну шляхом використання вільних амінокислот та додавання інертної клітковини в раціони.

Інша стратегія, яка буде розглянута в третій частині цієї серії публікацій, полягає у включенні Zinpro® Performance Minerals® у ваш раціон годівлі свиней. Оскільки Zinpro® Availa® Zn краще засвоюється, ніж оксид цинку, було доведено, що він зміцнює міжклітинні з’єднання та підвищує цілісність кишківника, за додавання у раціони поросят. Це дозволить вам зменшити прояви діареї, навіть якщо ви використовуєте невеликі дози цинку.

Наша галузь продовжує стикатися з труднощами, пов’язаними з «втратою» технологій, які допомогли нам покращити виробництво свинини в попередні роки; однак наш досвід та відданість справі продовжуватимуть спонукати нас до пошуку інноваційних шляхів для дотримання нових нормативних вимог та виробництва свинини, вирощеної з відповідальним підходом.

Щоб обговорити потенційно можливий вплив заборони оксиду цинку у вашому регіоні, зв’яжіться з представником Zinpro і почніть впроваджувати новітні технології вже сьогодні.

До вашої уваги остання частина нашої серії статей. У третій частині ви дізнаєтеся більше про те, як покращити здоров’я кишківника без застосування високих доз оксиду цинку.